Svatební koordinátorka radí: Jak na novodobé svatební zvyky

Svatební zvyky již odedávna doprovázely celý průběh svatby, aby pobavily svatebčany, získaly peníze pro novomanžele nebo jim podle tradic přinesly štěstí. Některé ze zvyků jsou v našich končinách staletí, jiné přišly až v posledních desetiletích, například z anglosaských zemí.

Prstýnky

Nemusí to být jen kroužky na prst z drahých kovů, jak tomu bylo doposud. Co takhle si najít zkušeného a ověřeného tatéra a nechat si zvěčnit datum svatby se jmény, nebo tetované prstýnky? Nevíte, co je to dermální piercing? Zkuste se podívat na svatební dermální piercing a budete žasnout, co dokáže udělat na prstu za parádu.

Svatební šaty

Svatební rozpočet vám nedovolí krásné princeznovské šaty a oblek šitý na míru? Nevěšte hlavu! Stejně už to není in. V posledních letech se objevují šaty, které se dají využití nejenom na svatební den, ale i na normální nošení. A myslíte, že stále frčí bílá? Určitě ne, čím dál víc se nosí přirozené barvy. Naše svatební koordinátorka zná trendy: Šampaňská béžová, tělová, starorůžová, atd… No a pánové, pohodlné společenské kalhoty, košile a kšandy do barvy s šaty nevěsty. To je ono.

Loučení se svobodou

Loučení se svobodou bývalo svatebním zvykem již našich předků, kdy se scházeli svobodní mládenci se ženichem a bujaře zapíjeli jeho odchod do manželství. Scházely se i přítelkyně nevěsty a loučily se s ochodem jedné z nich. Dnes se rozlučka posouvá na vyšší úroveň a už nezahrnuje pouze sjednocené oblečení (hlavně u žen) a obcházení městských podniků. Pobyt ve wellness hotelu s kamarádkami, oblíbený festival, pár dnů u moře nebo oblíbené sportovní utkání v zahraničním městě? To může být tip právě pro vás.

Proslovy a poděkování

Kde jsou ty časy, kdy na svatbách měli proslovy pouze svědci nebo rodiče. V dnešní době necháváme mluvit kohokoliv ze svatebčanů, kdo nám přeje lásku a zdraví. Všichni, které jsme si pozvali, jsou nám nějakým způsobem blízcí a máme je rádi, proto jim můžeme za účast na svatbě a dary nechat na jejich místě u stolu poděkování, nebo jim ho zaslat zpětně po svatbě.

Svatba bez mobilů

Proč si nechat kazit svatební obřad otravnými mobily, které vás fotí, ačkoliv jste si najali profesionálního fotografa a kameramana. Nebo u svatební zábavy, kdy hosté místo konverzace mezi sebou koukají do mobilu a postují fotky, které byste osobně nikdy nikde nezveřejnili? Oznamte ve svatebním oznámení, že svatba je bez telefonu. Ať je svatebčané nechají doma, nebo případně na recepci hotelu, pokud je budou potřebovat k občasnému nahlédnutí. Nebo zvolte místo, kam ještě nedosáhly dlouhé prsty mobilních operátorů. Všichni budou mít jistě radost, když jim pár dnů po svatebním veselí přijde odkaz na úložiště s fotografiemi, nebo pečlivý výběr snímků v obálce.

Svatební fond/ svatební dary

Asi nikdo nechce dostat tři kávovary, dvě varné konvice a další spoustu zbytečností, které nikdy nevyužije. Napište do svého svatebního oznámení, že přijímáte místo svatebních darů peníze, nebo sepíšete svatební seznam s přímo konkrétními věcmi, které potřebujete. Naše svatební agentura nabízí také vytvoření jednoduché mobilní aplikace „správné svatební dary“, čímž vás uchrání od nemilých překvapení.

Svatební „dort“

Ne všichni milují dorty, a ne všichni se shodnou v příchuti. Co takhle si nechat upéct něco originálnějšího? Třeba cheesecake, makronky, mrkvový dort, ořechové cupcaky, či dort z palačinek? Máte svatbu v létě, kdy se teploty dostávají vysoko nad třicet stupňů? Jahodový sorbet nebo rolovaná zmrzlina přijdou vhod nejen dětem.

První tanec novomanželů

Klasickému pomalému ploužáku nebo řízné polce, kterými novomanželé zahájili taneční část svatebního večera, již zvoní umíráček. Buďte originální a rozjeďte to v jiném stylu. Co třeba salsa? Vaše oblíbená rocková pecka? Nebo set milovaných skladeb od DJ? Či dokonce vlastní choreografie po vzoru Stardance? Je to jen na vás.

Pojďte do toho s námi!

Zavolejte nám či napište, rádi si o vaší plánované svatbě popovídáme na nezávazné úvodní schůzce v naší kanceláři nebo vaší oblíbené kavárně.

Kontaktujte nás